Wednesday, 9 August 2017

Delfts blauwe Tuinvaas - Delftware Garden UrnFor reading the folowing text in another language, please use the 'Translate' tool in the top right.

Mijn eerste zelfgemaakte miniatuur. Van eierdop tot tuinvaas.


In het Haags Gemeentemuseum staat één van de twee prachtige 18e eeuwse poppenhuizen van Sara Ploos van Amstel. Middenin het poppenhuis staat een tuin, met porseleinen tuinvazen van Delfts Blauw. Afgelopen jaar was ik op de Concours d'Elegance op het Loo en nadat we genoeg oldtimers hadden gezien wandelden wij in de paleistuinen waar zojuist de Gereconstrueerde tuinvazen in Delfts blauw te zien waren voor publiek. Deze twee zaken hebben mij geïnspireerd tot het vervaardigen van tuinvazen voor mijn nog te bouwen buitenplaats.

De gereconstrueerde tuinvazen in de tuinen van Paleis het Loo.

De Tuin van Sara Ploos van Amstel's 'Haags' poppenhuis.

Detail van de Tuinvazen die zij liet maken voor haar tuin.
Maar hoe doe ik dat? Ik heb geen spullen om zelf aardewerk of porselein te maken. Het kopen van originele exemplaren, als ik ze kan vinden, zullen niet in mijn budget passen. Het viel mij op dat deze vazen qua vorm en grootte wel iets weg hebben van eierdopjes. Dus zocht ik marktplaats af naar eierdopjes die een goede vorm hadden. Het liefst had ik rommelmarkten afgelopen, maar daarvoor had ik het de afgelopen helaas te druk.

Mijn eierdoppen. Genoeg voor twee sets van twee en een reserve om op te experimenteren.
Gelukkig vond ik voor een heel zacht prijsje de overblijfsels van wat ooit 2 zespersoons setjes waren geweest. Zie onderstaande foto, Doordat zij niet zo'n hoge voet hebben als de doorsnee eierdop vond ik ze heel toepasselijk voor mijn kleine project. Gelukkig vond ik in een hobbywinkel ook verfpennen die geschikt zijn voor porselein en keramiek. Na het bakken in de oven is de decoratie zelfs bestand tegen de vaatwasser. Maar eerst heb ik een paar ontwerpen gemaakt op papier.


De ontwerpen zijn niet helemaal op schaal en ook is de vorm iets meer uitgerekt dan de eierdoppen zelf. Het is dan ook lastig om het hele ontwerp op de eierdop te krijgen. Maar als voorbeeld en referentie zijn ze heel bruikbaar. Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan.

De eerste streep, of is het een lijn?

Een eerste cartouche.

Een rasterdecoratie aan de ene kant.

Een 'Chinese' bloemdecoratie aan de andere kant.
Omdat ik een derde eierdop heb kon ik experimenteren met het gebruik van de stiften. Ik heb deze vaas dan ook twee verschillende cartouches gegeven. Daarnaast heb ik daartussen aan de ene kant een rasterpatroon aangebracht en aan de andere kant een bloempatroon.

Ik heb stiften van twee merken gekocht. Blauw, rood en goudkleurig. Naast Delfts blauw kan ik bijvoorbeeld ook iets een rood blauw Imari decor geven als dat zo uitkomt. Ik ontdekte dat de tip van de Panduro stiften een stuk dikker zijn dan die van Edding. Helaas had ik geen blauwe Edding stift. Dan had ik meer details kunnen toevoegen. Nu oogt de decoratie dik en zwaar. Verder is de Panduro stift heel prettig in gebruik. Ik zal hem meer voor het invullen van kleurvlakken gebruiken dan decoraties die ik in fijne lijnen wil aanbrengen. 

Het enige wat er nu nog ontbreekt is een sinaasappelboompje op stam.


En hier het resultaat na het bakken in de oven. De wapenschilden heb ik ingekleurd met rood en goud. De kernen van de bloemen hebben ook een gouden stip gekregen. Het contrast met een nog ongeverfde eierdop is groot. Ik ben tevreden maar ga wel een blauwe Edding stift kopen omdat ik daarmee lijnen kan trekken die bijna drie keer dunner zijn dan deze. 

Zodra ik de andere vier eierdoppen heb gedecoreerd laat ik de resultaten graag aan jullie zien. En dan met miniatuur citrusboompjes erin.

Hebben jullie trouwens een voorkeur voor een van de twee decoraties? Laat het me maar weten.

6 comments:

 1. ¡Fantástico!, feliz fin de semana:-)

  ReplyDelete
 2. Dat ziet er prima uit, Huibrecht. Het lijkt mij best ingewikkeld/moeilijk om zo een 'ontwerp/tekening' op de juist plaats te krijgen!
  Groet, Ilona

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallo Ilona, dank je wel. Als je de horizontale lijnen op de juiste plek zet heb je het vlak verdeelt. Daarna zet je een paar hulplijnen en de rest is een kwestie van opvullen. :-)

   Delete