Tuesday, 15 August 2017

Miniatuur porselein - Miniature porcelain

For reading the folowing text in another language, please use the 'Translate' tool on the top right.


Ik heb twee Japanse Imari pijpvaasjes en drie Chinese Kangxi vaasjes op de kop getikt voor een zacht prijsje. De Japanse vaasjes komen uit de 19e eeuw maar de Chinese vaasjes komen uit de 18e eeuw. Ik ben heel blij met deze aankoop. Ze vormen het begin van een kleine verzameling miniatuur porselein.

Een fraaie verzameling van Chinees porselein was in de 17e en 18e eeuw een groot bezit. Een statussymbool waar iedere vermogende familie hun verfijnde smaak en welstand kon tonen. Op Swinnendael kan een bescheiden verzameling natuurlijk niet ontbreken.

Deze vaasjes zijn vier tot zes centimeter hoog. Wat neerkomt op miniaturen van vazen van 48 tot 72 centimeter hoog. De kleine vaasjes zullen op kasten of tafels worden uitgestald. De twee grote Imar vaasjes wil ik op zelfgemaakte standaards/tafeltjes neerzetten. Hierbij denk ik aan het voorbeeld dat in de hal van kasteel Duivenvoorde staat. Maar eerst nog meer vaasjes verzamelen.

Tot snel.


Wednesday, 9 August 2017

Delfts blauwe Tuinvaas - Delftware Garden Urn



For reading the folowing text in another language, please use the 'Translate' tool in the top right.

Mijn eerste zelfgemaakte miniatuur. Van eierdop tot tuinvaas.


In het Haags Gemeentemuseum staat één van de twee prachtige 18e eeuwse poppenhuizen van Sara Ploos van Amstel. Middenin het poppenhuis staat een tuin, met porseleinen tuinvazen van Delfts Blauw. Afgelopen jaar was ik op de Concours d'Elegance op het Loo en nadat we genoeg oldtimers hadden gezien wandelden wij in de paleistuinen waar zojuist de Gereconstrueerde tuinvazen in Delfts blauw te zien waren voor publiek. Deze twee zaken hebben mij geïnspireerd tot het vervaardigen van tuinvazen voor mijn nog te bouwen buitenplaats.

De gereconstrueerde tuinvazen in de tuinen van Paleis het Loo.

De Tuin van Sara Ploos van Amstel's 'Haags' poppenhuis.

Detail van de Tuinvazen die zij liet maken voor haar tuin.
Maar hoe doe ik dat? Ik heb geen spullen om zelf aardewerk of porselein te maken. Het kopen van originele exemplaren, als ik ze kan vinden, zullen niet in mijn budget passen. Het viel mij op dat deze vazen qua vorm en grootte wel iets weg hebben van eierdopjes. Dus zocht ik marktplaats af naar eierdopjes die een goede vorm hadden. Het liefst had ik rommelmarkten afgelopen, maar daarvoor had ik het de afgelopen helaas te druk.

Mijn eierdoppen. Genoeg voor twee sets van twee en een reserve om op te experimenteren.

Gelukkig vond ik voor een heel zacht prijsje de overblijfsels van wat ooit 2 zespersoons setjes waren geweest. Zie onderstaande foto, Doordat zij niet zo'n hoge voet hebben als de doorsnee eierdop vond ik ze heel toepasselijk voor mijn kleine project. Gelukkig vond ik in een hobbywinkel ook verfpennen die geschikt zijn voor porselein en keramiek. Na het bakken in de oven is de decoratie zelfs bestand tegen de vaatwasser. Maar eerst heb ik een paar ontwerpen gemaakt op papier.


De ontwerpen zijn niet helemaal op schaal en ook is de vorm iets meer uitgerekt dan de eierdoppen zelf. Het is dan ook lastig om het hele ontwerp op de eierdop te krijgen. Maar als voorbeeld en referentie zijn ze heel bruikbaar. Dan is het nu tijd om aan de slag te gaan.

De eerste streep, of is het een lijn?

Een eerste cartouche.

Een rasterdecoratie aan de ene kant.

Een 'Chinese' bloemdecoratie aan de andere kant.
Omdat ik een derde eierdop heb kon ik experimenteren met het gebruik van de stiften. Ik heb deze vaas dan ook twee verschillende cartouches gegeven. Daarnaast heb ik daartussen aan de ene kant een rasterpatroon aangebracht en aan de andere kant een bloempatroon.

Ik heb stiften van twee merken gekocht. Blauw, rood en goudkleurig. Naast Delfts blauw kan ik bijvoorbeeld ook iets een rood blauw Imari decor geven als dat zo uitkomt. Ik ontdekte dat de tip van de Panduro stiften een stuk dikker zijn dan die van Edding. Helaas had ik geen blauwe Edding stift. Dan had ik meer details kunnen toevoegen. Nu oogt de decoratie dik en zwaar. Verder is de Panduro stift heel prettig in gebruik. Ik zal hem meer voor het invullen van kleurvlakken gebruiken dan decoraties die ik in fijne lijnen wil aanbrengen. 

Het enige wat er nu nog ontbreekt is een sinaasappelboompje op stam.


En hier het resultaat na het bakken in de oven. De wapenschilden heb ik ingekleurd met rood en goud. De kernen van de bloemen hebben ook een gouden stip gekregen. Het contrast met een nog ongeverfde eierdop is groot. Ik ben tevreden maar ga wel een blauwe Edding stift kopen omdat ik daarmee lijnen kan trekken die bijna drie keer dunner zijn dan deze. 

Zodra ik de andere vier eierdoppen heb gedecoreerd laat ik de resultaten graag aan jullie zien. En dan met miniatuur citrusboompjes erin.

Hebben jullie trouwens een voorkeur voor een van de twee decoraties? Laat het me maar weten.

Wednesday, 2 August 2017

Hoe is Huis ter Swinnendael ontstaan? deel 2. - How does Huis ter Swinnendael come into existence? part 2.

Neo Gotische Grandeur? - Gothic Revival Grandeur?

Nadat ik het plan voor een Engels landhuis in Palladiaanse stijl had laten varen was ik weer terug bij af. Voor een Nederlands kasteel of huis wilde ik een stijl die niet algemeen is maar ook niet zo buitenissig zodat er niets voor te vinden is en ik alles zelf moet maken. Ik ben namelijk niet heel erg handig. :-)

doorsnede met links de neoromaanse vleugel met de eetzaal 
en rechts van de hal de neogotische grote zaal en keuken.

Om die reden koos ik voor de middeleeuwen. Of beter gezegd, het romantische ideaal van de middeleeuwen uit het eind van de 19e eeuw. Een tijd waar verschillende kastelen en landhuizen in neoromaanse en neogotische stijlen. Denk maar aan Kasteel de Haar in Nederland, Schloss Neuschwannstein en Schloss Löwenburg in Duitsland en Eastnor Castle en Eaton Hall in Engeland als een paar fraaie voorbeelden.

Ik heb mij verbeeld dat rond 1880 een rijke industrieel een vervallen landgoed kocht en een architect de opdracht heeft gegeven in plaats van het oude huis een klein kasteeltje in neogotische stijl te bouwen. Het doel is om de nieuwe rijkdom van de familie een oude glans te geven. Laten wij het Slot Swinnerloo noemen.

De plattegrond van de begane grond. 
 OP de plattegrond zie je dat ik de traditionele opstelling van kamers op een rij heb verlaten. Dat betekend wel dat het veel meer ruimte inneemt, maar ook dat het minder op een poppenhuis lijkt en meer op een maquette. Daarbij kan ik de omgang, de toegangspoort en de omsloten binnenhof weg laten zodat alleen het L-vormige kasteeltje over blijft.

 Hier het gevelaanzicht en de doorsnede in de lengte van het kasteel, gezien vanuit de tuin. Links zie je de kapel en rechts de zogenaamde donjon of grote toren met boven in de spits een duiventil. Het neoromaanse gedeelte dat zogenaamd het oudste deel zou zijn, is uit zandsteen blokken opgebouwd. Daarentegen zijn de neogotische gedeelten opgetrokken uit baksteen met speklagen van zandsteen.

Hier zie je het gevelaanzicht e de doorsnede van de Grote zaal en de keuken in de lengte. Ik vind het een geweldig ontwerp. Alleen voor een schaal van 1:12 is het plan te groot en te ambitieus om op dit ment te realiseren. Misschien dat ik ooit in de toekomst dit kasteeltje ooit ga bouwen. Maar mijn eerste poppenhuis zal iets minder ingewikkeld worden.

Ten slotte ben ik begonnen met het ontwerpen van een landhuis in een Hollands classicistische stijl. Dat laat ik de volgende keer zien. En als die ontwerpen af zijn kan ik gaan bouwen.

De eerste (gekochte) miniatuur. My first (bought) miniature.

Mijn eerste aanwinst voor het poppenhuis waarvan nog geen enkele kamer gereed is voor inrichting,  is een tinnen klokje. Het is een Franse Comtoiseklok. De slinger en de kast van deze klokken zijn doorgaans van Latoenkoper (messing of geelkoper) gemaakt. Om te passen in het interieur dat ik in gedachte heb, moet dit klokje nog wel worden aangepast.

Ik ben van plan de rrolwerk versieringen op de slinger en de omkasting van de Comtoise te vergulden door het aanbrengen van bladgoud. Een vriend van mij is kunstenaar en werkt af en toe met bladgoud. Hij heeft mij toegezegd dat hij mij het aanbrengen van bladgoud gaat leren. Daar ben ik heel blij mee, want als ik dat onder de knie krijg zal ik het in komende projecten vaker kunnen toepassen.

De wijzerplaat zal ik wit schilderen met zwarte cijfers. Ik moet nog uitvogelen hoe ik de glans van emaille kan imiteren. Misschien lukt het al met gewone lak of vernis. De wijzers zal ik ook zwart maken of misschien toch zilverkleurig. Dat laatste weet ik nog niet.


This little Clock is my first purchased miniature. It is a small french Comtoise clock made of tinn. In real life the scrollwork decorations on the clock case and pendulum are made of messing. The aim was to imitate gold.

I intend to gild the pendulum and the clockcase myself. A friend of mine is an artist who sometimes works with gold leaf and he has offered me to help me with this. I will probably paint the clockface white with the roman numerals in black. I hope that with the right varnish or lacquer i will imitate the look of enamel properly.