For reading the folowing text in another language, please use the 'Translate' tool in the top right.
Vijf miniatuur tuinvazen op een rij. |
In het Haags Gemeentemuseum staat één van de twee prachtige 18e eeuwse poppenhuizen van Sara Rothé. Middenin het poppenhuis staat een tuin, met tuinvazen in miniatuur van Delfts blauw. Op Paleis Het Loo zijn in de tuinen sinds kort weer reconsatructies van Delfts blauwe tuinvazen uit de 17e eeuw te zien. Dat heeft mij geïnspireerd om te proberen mijn eigen versies te maken.
De tuinvazen bij Paleis het Loo |
Tuinvazen in het "Haagse" poppenhuis van Sara Rothé. |
In September heb ik jullie laten zien dat ik een paar oude eierdoppen heb gekocht om te transformeren naar miniatuur tuinvazen. Ik kan namelijk zelf niet pottenbakken, dus ik had een eierdop nodig die van zichzelf een goede vorm had. En kijk maar naar de tuinvazen van Sara Rothé, dat lijken toch heel veel op eierdoppen, nietwaar? Nu waren eierdoppen in de 18e eeuw geen standaardonderdeel van serviezen, ze bestonden in Europa wel al sinds de 15e eeuw. Dus misschien zijn de tuinvazen in het Haags Gemeentemuseum ook wel eierdoppen. Wie zal het zeggen?
Over de eerste poging was ik niet heel erg tevreden. De lijnen waren wat bibberig. De kleur was net niet het juiste soort blauw en de lijnen waren te dik.
Herkent u deze nog? |
Afgelopen week had ik een middag voor mijzelf. Het natte herfstweer was een goede reden om binnen te blijven en om weer eens te gaan knutselen. Ik had nieuwe porseleinpennen gekocht, deze keer van Edding en ben aan de slag gegaan...
De eerste lijnen. |
Als je de eierdop omkeert kan je een tweede lijn zetten zonder eerst de stift op een andere hoogte vast te moeten zetten. |
Ik heb twee paar eierdoppen over van de 5 die ik had gekocht. Om ervoor te zorgen dat de horizontale lijnen nu wel recht lopen heb ik de pen gefixeerd in een houder. Nu hoef ik alleen de eierdop rond te draaien op een gelijke afstand van de pen en ik heb mooie rechte lijnen van een gelijke dikte.
De verticale vlakverdeleling. |
Met een passer en een geodriehoek met een gradenboog heb ik een malletje getekend met parten van 60 graden. Zo kan ik het werkvlak verdelen in 6 gelijke stukken. Een handig hulpmiddel waar ik helaas pas na de eerste vaas aan heb gedacht. Dus de eerste wijkt een beetje af, helaas.
Meer en meer lijntjes. |
Dan kan het decoreren pas echt gaan beginnen. De voet van de eerste set heb ik versierd met leeuwenklauwen en rozetten. en tussen de randversieringen en de voet heb ik zes panelen getekend. Deze heb ik afwisselend ingevuld met een rasterpatroon en vogels. De vogels zijn geinspireerd op oude tegels met verschillende vogels erop. Ik heb getracht elke vogel een andere houding te geven. De ene kijkt naar een vlinder, de ander heeft bijvoorbeeld kersen tussen de snavel, staat op een takje, of vliegt.
Hier heeft de tweede set zijn horizontale lijnen gekregen. |
En wéér heel veel lijntjes trekken. |
Deze twee vazen zijn iets hoger en statiger van vorm dan de andere twee. Ze krijgen daarom de familiewapens van de eigenaren als decoratie. In een groot medaillon zijn in twee ovalen de wapens van de heer en vrouwe des huizes geschilderd. Aan de achterzijde staat in een medaillon een boom met een figuur. Op de ene vaas een man en op de andere vaas een vrouw.
In het linkerwapen staat een kwartel. Dat is het wapen van Lijsbet Quartel. Zij is de echtgenote van Paul Carel Zonneschut. Zijn wapen staat ook op de eerste vaas die ik heb gedecoreerd. Een gedeeld schild met op het linker veld 2 gouden bollen en op het rechterveld 2 rode balken op wit. Hier zitten geen bewuste keuzes achter. Ook geen geheime heraldische symboliek. Het was gewoon het eerste dat in mij op kwam. Binnenkort, als ik wat verder ben met mijn huis zal ik een kleine post wijden aan de bewoners van het huis met een paar mooie portretten die ik verzameld heb uit digitale museumcollecties. Maar dat is voor later.
En de zijkanten. |
Uiteindelijk worden op die manier vijf eierdoppen... |
Getransformeerd naar 5 Delftsblauwe tuinvazen... |
Ik hoop dat jullie het leuk vinden. Binnenkort ga ik proberen miniatuur bomen te maken om de vazen mee op te vullen. Ik heb er al een aantal goede tutorials voor verzameld. Nu moet ik er alleen nog tijd voor vinden. :-)
Ik hoop dat jullie het leuk vinden, Tot ziens!
En voor wie nieuwsgierig is... Hier is alvast een 'sneek preview' van mijn volgende project...
Meubels!
Hallo hubrecht
ReplyDeleteDie zijn gewoon geweldig. Uw schilderij is magnificents. de patronen zijn geweldig. Goed gedaan!
Grote knuffel
Giac
Hello Giac, Thank you for your nice comment. I'm glad you like them.
DeleteHuibrecht
what a wonderful job and thanks for the explanations of Delft vases.
ReplyDeleteYours are splendid and thanks again for the well explained steps
hugs
Thank you, Claude, for your nice comment. I do hope the explanation wil help people.
DeleteHallo Huibrecht! Die beschilderingen zien er geweldig uit, prima vondst! Ik weet niet of je die groene kleur nog kwijt wilt?? Het is een gok, hoor, maar misschien wil je het uitproberen. Als je met geel over groen heen gaat ontstaat er misschien een andere tint blauw...? Misschien is er aan de onderkant van de voet van het eierdopje nog een stukje om dat eerst uit te proberen...? Persoonlijk vind ik het groen niet storend, en zoals je zegt: het staat in de tuin, dus misschien toch groene aanslag ;)?? Ik ben erg benieuwd naar de bomen die je erin wilt planten.
ReplyDeleteEn wat betreft jouw laatste foto: ik ben ook nieuwsgierig naar wat je aan het maken bent aan meubels, dit ziet er veelbelovend uit! Lijkt mij erg fijn als je de beschikking hebt over een draaibank.
Succes en ik kijk uit naar je volgende blogpost.
Groetjes, Ilona
Hallo Ilona, Dank je wel voor jouw lieve bericht. Ik heb er aan gedacht om het groen met geel blauw te maken. Maar ik heb toch besloten het zo te laten. We gaan inderdaad voor de groene aanslag. ;)
DeleteWat betreft de bomen wil ik proberen 2 sinaasappel boompjes op stam te maken voor de ene set en twee bloeiende struikjes (op stam) voor de andere. Misschien wel rozen.
Huibrecht.
Ik heb trouwens (nog) geen draaibank. Daar ben ik voor aan het sparen, maar ik wilde niet langer wachten met proberen. Mijn vriend heeft een oude boormachine in een standaard gezet en daarmee ben ik nu een beetje aan het oefenen. De foto toont een poot van een bijzettafeltje. Aan de onderzijde komt een driesprant waarmee hij op de vloer staat, en bovenop komt nog een ovaal tafelblad.
DeleteHuibrecht
Ze zijn erg goed gelukt Huibrecht! Handig hulpje dat derde handje, de lijnen staan er strak op. Je eerste draai werkstukje ziet er ook al erg goed uit ondanks het gemis van een draaibank. Ik heb inmiddels wel een draaibank (moet ik toch wat meer gebruik van maken) maar ik ben ook met een boormachine begonnen en dat ging prima. Ik vind het juist leuk dat je, door beperkt te beschikken over gereedschappen en materialen, op een creatieve manier toch tot resultaten komt.
ReplyDeleteHoi Josje, dank je wel. De draaibank staat inderdaad op mijn lijstje. Maar voorlopig ben ik heel tevreden met de resultaten met deze boormachine. Het is inderdaad goed voor de creativiteit als je af en toe een oplossing moet bedenken voor een knutselprobleem. :-)
Deletefantástico trabajo muy minucioso , el torno promete, besos:-)
ReplyDeleteThank you very much for your nice compliment. :-)
DeleteThe line painting of the eggcups is Genius ! who would find this ! And the end result is wonderful. When you start doing miniatures you see potential in many things for miniatures. I bought an antique toothpick holder as a chinoiserie table. xxx
ReplyDeleteI look forward to seeing that table Mrs. M! And you are right, I am often amazed at the ingenuity of miniaturists to turn every day objects into convincing miniatures.
ReplyDeleteHuibrecht